Tuesday, October 9, 2012

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΨΩΡΙΑΣΗ

Η ΨΩΡΙΑΣΗ ΑΣΦΑΛΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΛΗΤΙΚΗ.
Ακόμα και στην πιο στενή επαφή δεν αφήνει κατάλοιπα, ούτε δημιουργεί προβλήματα σε τρίτους. Επίσης δεν είναι γνωστή και η αιτιολογία της. Εκείνο  που είναι γνωστό, είναι ότι η ψωρίαση συνοδεύεται από μια κατάθλιψη, η οποία μπορεί να είναι και ανοσοποιητικής αιτιολογίας, δηλαδή, να έχει μια πηγή η μια με την άλλη αρρώστια ή να είναι αντιδραστική λόγω της ιδίας της νόσου. Σε όλες τις μορφές της ψωρίασης που υπολογίζονται περίπου στις πέντε και κυρίως στην πιο διαδεδομένη, που είναι το 80% και λέγεται ψωρίαση Βουλγάρις και είναι αυτή που χτυπάει με πλάκες σχεδόν όλο το κορμί και τις αρθρώσεις, υπάρχει μια συμμετοχή του ανοσοποιητικού, άρα και του εγκεφάλου. Συνεπώς όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ψωρίαση μαζί με την κατάθλιψη, θα πρέπει να έχουμε κατά νου την ίδια πιθανή αιτία.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΟΛΙΓΑΡΚΗΣ

ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΙΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΙΚΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.
Η συμπτωματολογία της κατάθλιψης ξεκινάει κυρίως από μια μελαγχολία που στις περισσότερες περιπτώσεις έχει τη βάση της στη διαστρεβλωμένη υπόθεση ότι κάτι λείπει από το άτομο που υποφέρει. Πολύ συνηθισμένη είναι η κατάθλιψη αυτή σε άτομα με το αίσθημα στέρησης και μη ολιγαρκή. Είτε πρόκειται για ένα υλικό αντικείμενο π.χ. αυτοκίνητο, είτε για κάποια φαντασίωση π.χ. ανεκπλήρωτο έρωτα ή κάποιο μακρύ ταξίδι, έχουμε το έναυσμα της αρχής μιας κατάθλιψης. Το να είναι κανείς ολιγαρκής είναι το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία της κατάστασης αυτής. Εάν μάλιστα κάποιος μαθαίνει από μικρός στη συμπεριφορά ολιγαρκούς, μειώνονται δραστικά οι περιπτώσεις να καταλήξει σε ένα καταθλιπτικό σύνδρομο. Επομένως επιβάλλεται, και σαν μια διδακτική ιεράρχηση, η διδασκαλία της μη επιθυμίας και της «παραίτησης» από πράγματα ή ανθρώπους μακριά από εμάς.

ΝΕΥΡΟΠΑΘΗΤΙΚΟΙ ΠΟΝΟΙ ΚΑΙ SATIVEX

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΙΑΣ ΔΙΑΧΥΤΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
Μια από αυτές τις διαταραχές είναι ο νευροπαθητικός πόνος με δύσκολο εντοπισμό, άτυπη κλινική εικόνα αλλά συνοδευόμενος από έντονο άλγος. Από καινούργιες έρευνες, που έρχονται από Καναδά και Ευρώπη, το sativex προτείνεται επικουρικά για αυτούς τους πόνους, όπου φαίνεται μειώνοντας τους, κατεβάζει και το επίπεδο συμπτωμάτων και της κατάθλιψης. Παράγεται από εκχυλίσματα κάνναβης, και χορηγείται σε εξατομικευμένη θεραπεία για κάθε περίπτωση ασθενούς. Η ελεγχόμενη χορήγηση της κάνναβης είναι γνωστή από παλαιότερα.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΛΕΟΝ ΜΕΤΑ ΤΑ ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΑΤΑ  ΈΧΟΥΝΕ ΞΕΦΥΓΕΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΆΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΈΧΟΥΝ ΈΡΘΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ.
Μια συνεχής υπερέκκριση αδρεναλίνης, αποτέλεσμα ντόπινγκ, διακατέχει όλους τους αθλητές, όπως ο ατυχής  Γεωργιανός αθλητής που στον Καναδά σε ένα άθλημα πρωτόγνωρο σκι επί πάγου, το οποίο θέλει προσπάθεια, συγκέντρωση, μεγάλη πείρα και μηδενική επιπολαιότητα έχασε την ζωή του. Φαίνεται πως το παιδί ξεχνώντας τα 4 πρώτα και αυξάνοντας την επιπολαιότητα του, αγνοώντας τις «καρμανιόλες» του αθλήματος και αποβλέποντας τη δόξα που θα άλλαζε το σκηνικό μιας καταθλιπτικής ζωής στην φτωχή του χώρα, έκανε την υπέρβαση που τον οδήγησε στον θάνατο.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΡΙΑΣ ΈΝΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΈΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ, ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ ΈΝΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ.
Ο βαθμός αυτός είναι ανεπαίσθητος στην αρχή και γίνεται ισχυρός με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα, όταν δεν υπάρχει έγκαιρη ιατρική επέμβαση. Υπάρχει μια ειδική μορφή της κατάθλιψης, η λεγόμενη μέτρια κατάθλιψη, από την οποία πάσχει και το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών, σε σημείο που να θεωρούν την ύπαρξη της φυσιολογική. Στις περιπτώσεις αυτές, γεννάται ένα μεγάλο θεραπευτικό δίλλημα για το εάν αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν προληπτική αντικαταθλιπτική αγωγή ή να αφεθούν σε μια «γενικευμένη κοινωνική προστασία». Πρόκειται  ουσιαστικά για την περίπτωση της κοινωνικής αλληλεγγύης που ποικίλει από χώρα σε χώρα, κράτος σε κράτος και κοινωνική ομάδα σε κοινωνική ομάδα. Έχει αποδειχτεί ότι στις περιπτώσεις εφαρμογής της αληθινής κοινωνικής υποστήριξης, η αντιμετώπιση της μέτριας κατάθλιψης είναι πολύ πιο αποτελεσματική με αυτόν τον τρόπο. Άρα, όταν έχουμε πρόβλημα αντιμετώπισης, τότε σκεφτόμαστε σαν πρώτη δυνατότητα το άμεσο περιβάλλον του ασθενούς, πριν ξεκινήσουμε θεραπευτική αγωγή.

ΔΥΣΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΣΑΝ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ.
Ένας από τους βασικούς φορείς που επιτείνουν τη συμπτωματολογία της κατάθλιψης είναι και η δυσπροσαρμοστικότητα. Συγκεκριμένα, στην προσωπικότητα του κάθε ασθενούς υπάρχει μια ασφαλιστική δικλείδα προσαρμοστικότητας, όσον αφορά τα εξωτερικά γεγονότα και την αντίδραση του πάνω σε αυτά. Η προσαρμοστικότητα επεκτείνεται ακόμα παραπέρα, όταν γνωρίζει τον ίδιο τον ασθενή και τον κάνει ικανό να δέχεται τις αντιδράσεις του περιβάλλοντος με σωστό τρόπο, που να μην αφήνει να «πληγώνεται» ο οργανισμός. Σε περιπτώσεις κατάθλιψης έχουμε μεγάλες αποκλίσεις, όσον αφορά τη δυσπροσαρμοστικότητα του ασθενούς και προς τις δυο κατευθύνσεις. Το αποτέλεσμα είναι εάν προϋπάρχει αυτή η διαταραχή στον ίδιο τον ασθενή ή αν γίνεται ή εμφανίζεται μετά από την κατάθλιψη.
Όπως και να έχει πάντως και στις δυο περιπτώσεις, η προσωπικότητα αυτή, που έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα της προσαρμογής, εμφανίζει τις δυσπροσαρμοστικές καταστάσεις, με αποτέλεσμα τη διαταραχή της προσωπικότητας και την επιβάρυνση της ασθένειας. Π.χ. ένας ασθενής που ήδη είχε εμμονές ως προς μια κατεύθυνση από την εποχή του σχολείου, μετά από έντονη κατάθλιψη είναι δυνατόν αυτές να αυξηθούν στο έπακρο, έτσι που πλέον να γίνουν κλειδί, χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του και της προσωπικότητας του.

Monday, October 1, 2012

ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ «ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΗ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ.
Αυτό συμβαίνει, γιατί αν κάποιος δεν έχει ειδικές γνώσεις μπορεί να μην τη διαγιγνώσει έγκαιρα ή ακόμα και αν τη διαγιγνώσει, να μην αντιληφθεί την έκταση του προβλήματος. Η κατάθλιψη, ανεξάρτητα με την αυτοκτονικότητα, μπορεί να παρουσιάσει εκτεταμένα συμπτώματα κάτω από ορισμένες καταστάσεις με μοιραία αποτελέσματα. Π.χ. ύστερα από ένα καρδιακό έμφραγμα, η εμφάνιση ενός καταθλιπτικού συνδρόμου, ακόμα και χωρίς αυτοκτονικές τάσεις, είναι μια ιδιαίτερη επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να μειώσει τις φυσικές λειτουργίες σε σημείο τέτοιο που να είναι μοιραίο για τον ασθενή.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΗΨΙΑ

ΕΔΩ ΈΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΝΟΣΗΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΩΝ.
Μπορεί να προηγείται η μια και να έρθει η άλλη, πιθανόν να εμφανιστούν μαζί, ή μπορεί η μια να προκαλέσει την άλλη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απαντάται γιατρός υψηλής εμπειρίας με ικανότητα να διακρίνει όλα τα συμπτώματα και να τα αρχειοθετήσει με το σωστό τρόπο και να βγάλει τα σωστά θεραπευτικά συμπεράσματα. Γενικά, ο συνδυασμός είναι πολύ τακτικός και απολύτως απαραίτητος ο διαφοροδιαγνωστικός έλεγχος και η θεραπευτική τοποθέτηση. Τυχόν λάθη σε αυτή την κατεύθυνση, δημιουργούν επιπλοκές και τεράστια εμπόδια στη θεραπεία των ασθενών. Πάντοτε, οι νευροφυσιολογικές εξετάσεις  και κυρίως το εικοσιτετράωρο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι απαραίτητες, προκειμένου να δοθεί σωστή λύση.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΗ Ε

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1990 ΆΡΧΙΖΕ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ Η  ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΈΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΗΣ Ε (ΑΡΟ-Ε) ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Οι έρευνες τότε αποδώσανε μια ευθεία επίδραση του άνισου μεταβολισμού της απολιποπρωτεΐνης σε σχέση με την εμφάνιση της νόσου του Alzheimer. Τα ερευνητικά αυτά βιοχημικά στοιχεία συσχετίστηκαν με κλινικές παρατηρήσεις, οι οποίες έδειξαν ότι σαν πρώτο κλινικό σημείο αυτής της διαταραχής είναι η εμφάνιση ενός «ελαφριού» καταθλιπτικού συνδρόμου με συνοδεία μια μικρή απώλεια της μνήμης και διάσπαση της προσοχής. Γεγονός που μας υποχρεώνει, σε όλες τις περιπτώσεις που έχουμε, να γίνεται και ο έλεγχος της απολιποπρωτεΐνης Ε.

ΨΥΧΟΓΕΝΕΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΩΝ ΚΡΙΣΩΝ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ, ΌΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ.
Αυτό εδώ και πολλά χρόνια αποτελούσε τον καθημερινό «καβγά»˙ κατά πόσο οι κρίσεις ήταν αληθινές ή «ψυχογενείς», όπου με το «ψυχογενείς» μεθερμηνεύεται σαν «ψεύτικες». Ατέλειωτες συζητήσεις και άπειρες συνδιαλέξεις μεταξύ γιατρών και ασθενών, ώστε να λυθεί αυτή η διαφορά, υπήρχαν παλιά στα ψυχιατρεία. Όπως και να έχει, αποδείχτηκε σε όλες τις έρευνες ότι,  τις περισσότερες φορές, πρόκειται για αληθινές κρίσεις, φτάνει κανείς να το εξετάσει διεξοδικά. Με τη λέξη διεξοδικά εννοούμε τις εκτενείς νευροφυσιολογικές έρευνες όπως π.χ. της εικοσιτετράωρης  ηλεκτροεγκεφαλογραφικής καταγραφής, που περιλαμβάνει και την έρευνα του ύπνου, με τη μελέτη της οποίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεφύγει η διαφοροδιάγνωση των κρίσεων.

Η ΙΔΕΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΠΡΑΞΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΠΡΑΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ  ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΟ.
Μπορούν να συνυπάρχουν σαν δυο αρρώστιες ή η ιδεοκινητική απραξία να εκλαμβάνεται  ως συμπτωματολογία της κατάθλιψης. Η ιδεοκινητική απραξία είναι μια αδυναμία εκτέλεσης πράξεων μετά από συγκεκριμένη εντολή, ενώ δεν υπάρχει μυϊκή διαταραχή ή ασυνέργεια. Απλούστατα, άλλες αιτίες όπως είναι οι αγγειακές διαταραχές, τα φάρμακα, τα μεταβολικά προβλήματα, η απουσία ύπνου, το έλλειμμα χαλάρωσης κ.τ.λ. μπορούν να προκαλέσουν μια ιδεοκινητική απραξία  στην κατάθλιψη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, παραμένει πολύ ουσιαστικό η έγκαιρη διαφοροδιάγνωση, προκειμένου να δοθεί θεραπεία και στις δυο κατευθύνσεις για το καλό του ασθενούς. Και η μια και η άλλη περίπτωση είναι θεραπευτικά προσβάσιμη, εφόσον  τα κλινικά όρια είναι χαρακτηριστικά και ο θεράπων γιατρός έχει πλήρη αντίληψη για αυτά.

ΝΕΥΡΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΕΡΑΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ, ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΟΝΤΑΣ ΤΗΝ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ.
Πέρα από τη χαρακτηριστική συμπτωματολογία των καταθλιπτικών συνδρόμων, πολλές φορές, λόγω της ανοσοποιητικής διαταραχής που έχουν σαν συνέπεια τα καταθλιπτικά σύνδρομα, προκαλούν και «απομονωμένες»-μεμονωμένες νευρολογικές παθήσεις με ξεχωριστή σημασιολογία. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί η νευροπαθητική κερατίτιδα, κυρίως σε ηλικιωμένους ανθρώπους, με έντονη κατάθλιψη. Μάλιστα στη περίπτωση αυτή παρουσιάζει «ύπουλη» πορεία, διότι μπορεί μετά από ύφεση, λόγω έντονου θεραπείας, να προκαλέσει νέα έξαρση ύστερα από ένα καταθλιπτικό γεγονός. Όταν υπάρχει νευροπαθητική κερατίτιδα, ο ασθενής πρέπει να είναι υπό στενή παρακολούθηση και θεραπευτική αγωγή.

Η ΑΝΤΙΕΠΙΛΗΠΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, ΑΝΤΙΕΠΙΛΗΠΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
Βέβαια, για να παρουσιαστεί ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και ιδιαίτερα στις διπολικές περιπτώσεις της κατάθλιψης, η χορήγηση της αντικαταθλιπτικής αγωγής πρέπει να είναι σε υψηλή δόση και για αρκετό καιρό. Ειδικοί και ασθενείς, που είναι μπλεγμένοι σε αυτό τον κύκλο, φαρμακευτικής αγωγής, πρέπει να προσέξουν και τα εξής: πέρα από τις υπόλοιπες διαταραχές, μια βασική παρενέργεια αντιεπιληπτικής αγωγής σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η εμφάνιση μιας παθητικοεπιθετικής διαταραχής της προσωπικότητας με έντονες τάσεις εξάρτησης, απομόνωσης και μειωμένης ευφυΐας. Όταν εντοπίσουμε τέτοιες περιπτώσεις είναι αναγκαία η αλλαγή της αγωγής, διότι με βεβαιότητα εάν συνεχιστεί θα φέρει περιπλοκές της νόσου.

Δημοφιλή άρθρα